Zelená horečka: Vítězové a poražení elektrické budoucnosti – Henry Sanderson


Kniha z roku 2022, v ČR vydaná 2024. Lithium, kobalt, nikl, měď. Čtyři kovy, které jsou potřeba pro náhradu uhlí, ropy. A současně kovy, které při těžbě do značné míry využívají ropu a uhlí. V knize je dokonce údaj, že pro samotnou výrobu elektromobilu je třeba 50% emisí – nijak nekonkretizováno pro jaký nájezd. Kniha ukazuje historii cca do roku 2022. Jak probíhal souboj o doly těchto čtyř kovů, velmi podrobně pospaný. Jak většinu dolů má pod palcem Číny. Jak zpracovatelský průmysl je téměř výhradně v Číně. Jaké ekologické škody těžba provází a jak se „zlepšuje“ těžba (na úkor místních dělníků).
Elektromobil má určitě svůj význam, výhody. Ale ne vždy a všude. Využití pro aplikace s velkým nájezdem, použití má svůj význam ekologický i ekonomický. Nicméně nesmí se zapomínat, že levnější provoz elektroautomobilu způsobuje větší využivání a emise CO2 během provozu nejsou jediné CO2 emise automobilové dopravy, natož emise. Bezmyšlenkovité nucení do elektromobilu nejen z důvodů v knize pokládám za kontraproduktivní.

Zelená horečka: Vítězové a poražení elektrické budoucnosti

Oficiální popis: Naši závislost na fosilních palivech by měla vyřešit elektrifikace všeho. Bude však spravedlivá? Lidská civilizace, pokrok i náš životní standard se zásadně odvíjí od energetiky. Zdrojů energie je přitom jen málo a některé z nich se navíc ukazují být pro civilizaci smrtící. V posledních letech jsme proto svědky obrovského tlaku na přechod od fosilních paliv k udržitelným a zeleným variantám: slunečnímu záření, větru, vodní síle, někdy v budoucnu možná i k jaderné fúzi. S těmito zdroji však přichází nová výzva: Jak takovou energii uchovávat a distribuovat, jak ji plně využít? Symbolem zelené transformace se možná právě proto staly elektromobily. Baterie však mají v budoucnu sloužit i jinde než v dopravě. Vypukl proto neúprosný závod o to, kdo dokáže nejefektivněji těžit nezbytné vzácné kovy a minerály, zpracovávat je, uspokojit výrobou celý svět a zároveň si uchovat tajemství a přízeň vlád. Novinář Henry Sanderson v knize Zelená horečka cestuje od Chile přes Kongo až po Čínu, navštěvuje doly, laboratoře a obrovské továrny, zpovídá spekulanty, vědce i miliardáře a snaží se zahlédnout budoucnost, kterou má zelená energie přinést.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *