Bez odpadu – rady šité na míru vašemu rozpočtu, času a cíli! – Camille Ratia


Hned na začátku mě znechutilo to, že kniha bez odpadu a nijak se to neprojevilo na způsobu výroby samotné knihy (lepená vazba, lesklý papír). Dále některá argumentace byla pochybná, když jsem na straně 39 se dočetl, proč je bio mouka levnější, i když je dražší? Protože z ní můžete upéct pizzu. Tak jsem knihu odložil a vrátil se k ní s odstupem. Ano, kniha obsahuje nesmysly, dokonce skrytou reklamu bez jakékoliv argumentace (pp72 x odstavců věnuje tomu, jak poznat marseilleské mýdlo, ale chybí úplně informace, proč ho používat, v čem je lepší/jiné než jiné mýdlo…). Ale věcně, kniha obsahuje spoustu použitelných receptů, tipů – jen se obávám, aby nepřesvědčené neodradila nesmysly dřív.

Oficiální popis:

Kniha je určena všem, kteří mají v úmyslu omezit množství odpadu kolem sebe tím, že budou uvědoměle nakupovat, jíst, oblékat se atd.
Autorka popisuje svoji cestu: prvotní rozhodnutí vyloučit všechny odpady, z něhož rychle vystřízlivěla, a současný pomalejší postup krůček po krůčku, což je realistická varianta i pro čtenáře-laiky.
Nejedná se o suchý popis, autorka také uvádí různé problémové situace z vlastního života, do nichž se vinou své snahy o změnu dostala, a dává čtenářům cenné rady, jak se jim vyhnout.
Vyjmenovává také, jak konkrétně lze snížit odpad ve všech možných lidských aktivitách a jak změnit své dlouholeté návyky.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *